Werdendes Ruhrgebiet Exhibition Museum Lighting

From the architect. The exhibition rooms were created through the connection of former coal bunkers. They form a cathedral-like three-nave space.

Werdendes Ruhrgebiet Exhibition Museum Lighting

The exhibition architecture reacts to the defined structure of the room with installations extending over several room sectors. Flat platforms with display cases and plinths meander through the room creating interior spaces dissociated from the structure of the former coal bunkers.

Werdendes Ruhrgebiet Exhibition Museum Lighting

Erco’s light spots extends through the entire exhibition. With the special Erco  products ,the light coming through the laser-cut long slits in the backlit steel panels creates wide illuminated zones in the room, which, in order to protect the exhibits, is otherwise in semi-darkness.

Werdendes Ruhrgebiet Exhibition Museum Lighting Werdendes Ruhrgebiet Exhibition Museum Lighting

The way through the exhibition is in the form of a spiral from the right to the left and then the middle of the room, where the most notable and precious exhibits.

Werdendes Ruhrgebiet Exhibition Museum Lighting

The early medieval items from Werden and Essen abbeys, are presented.

Werdendes Ruhrgebiet Exhibition Museum Lighting

The entrance is marked by three ramps lined with prehistoric archaeological finds.Design is completed with special lighting by Erco’s unique products.

Werdendes Ruhrgebiet Exhibition Museum Lighting

The two halves of the room have different structures. On the right, where the archaeological objects are shown, the route is winding. For the frequently small, fragmentary but less photosensitive objects from archaeological excavations, “introverted” lighting have been created by Erco’s  special effected products.

Werdendes Ruhrgebiet Exhibition Museum Lighting

On the left side of the room, early medieval objects are presented individually in a strictly geometrical pattern on elongated parallel plinths.

Werdendes Ruhrgebiet Exhibition Museum Lighting

Paths at right-angles lead to the centre of the room, where the first manuscripts from the region are shown in separate showcases grouped together on platforms.Erco  has designed precious products fort he books  to illuminate the manuscripts evenly, permitting them to be examined in detail.